Tecno homepage
 

Geschiedenis

TECNO is een Kempens familiebedrijf, gesticht door de familie Dams. In de jaren 1890 - 1900 werkte grootvader Dams als natiebaas in de Antwerpse haven. GeÔnspireerd door het aan- en afvaren van koloniale vrachtschepen, zette hij begin de jaren 1900 zelf in Herentals dan een bescheiden handel op. De zaken liepen goed en overleefden de 1e en ook de 2e Wereldoorlog, hoewel de familie zoals zovele anderen in 1940 uit Herentals moest vluchten voor het Duitse leger. Na enkele weken kwamen ze al terug naar Herentals maar op die korte periode waren alle magazijnen totaal leeg geplunderd en het was dus herbeginnen van niks. Grootvader Dams had echter een uitstekende reputatie bij zijn leveranciers en fabrikanten zodat hij op 70 - jarige leeftijd, de handel kon verderzetten. Hij kreeg gelukkig ook hulp van zijn vijf zonen die zonodig de levensmiddelen per bakfiets aanhaalden. De broers losten elkaar in duo af: was de ene moe van het trappen, dan kon hij overspringen op de fiets van de andere en vice versa.

In de jaren '50 en '60 bouwden twee broers de groothandel verder uit. In die periode deelde VIVO de lakens uit in de Kempen waardoor het bedrijf honderden voedingswinkels in BelgiŽ kon bevoorraden. In de jaren '70 gingen beide broers zakelijk uit elkaar. De ene beheerde verder de groothandel, de andere opende in 1971 de eerste CASH supermarkten in Geel en daarna ook in Kasterlee. Een voormalige werknemer van de groothandel opende daarna meerdere CASH supermarkten, in 2004 werden ze allemaal overgenomen door Delhaize.

In de jaren '70 kreeg de zaak ook versterking van twee kleinzonen en in 1977 werden de eerste TECNO winkels geopend. Eerst in Herenthout en Olen en de volgende vijf jaar kwamen er tientallen kleine, eenvoudige dorpswinkels bij in de Kempen, Limburg en Brabant. Alle winkels bevonden zich in een straal van 50 kilometer rond Herentals. Een bewuste keuze: de regio werd opzettelijk beperkt om de verkeersimpact op onze distributie zo klein mogelijk te houden. Ruim dertig jaar later blijkt dat nog steeds een verstandige keuze, de verkeersellende is er alleen maar op toegenomen ...

Vandaag zijn we de enige familiale voedingsgroothandel, kleinhandel en grossier in de Kempen. Hoewel we in de loop van de jaren een vijftal keer verhuisden wegens nood aan grotere magazijnen, bleef het zenuwcentrum steeds in Herentals. De (voedings)wereld is de laatste halve eeuw enorm veranderd: de tijd van eigen koffie branden, wijn op flessen trekken en van voerman met paard en kar behoort tot het verleden.

Met een drietal opeenvolgende generaties heeft TECNO dan ook diepe en stevige wortels: alles bij elkaar gaat het over meer dan 100 jaar ervaring in de distributie van voedingswaren, ( koloniale waren zoals dat in den beginne heette ) en huishoudelijke artikelen.